20/04/2021

Почела настава за све ученике у Републици Српској

„Настава за све ученике у Републици Српксој почела је  данас, 1. септембра, у школским клупама и у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која је данас поводом почетка нове школске године посјетила ОШ „Змај Јова Јовановић" у Бањој Луци.

Нагласила је да су школе у Српској спремно дочекале почетак нове школске године, као и да су испоштоване све мјере у вези са заштитом од вируса корона које прописује Институт за јавно здравство Републике Српске.

Министар Наталија Тривић је свим ученицима и запосленим у школама пожељела успјешан и здрав почетак школске године и нагласила да ће се поштивањем мјера истрајати у борби против вируса корона.

"Сматрам да смо довољно дисциплиновани и да ћемо поштовати мјере. Наравно да се негдје могу десити случајеви заразе корона вирусом, али треба напоменути да вирус не настаје у школи већ се у њу може унијети. Проценат школске дјеце која оболијевају од вируса корона у Српској је минималан и они имају лаке симптоме, али они су вирус добили од својих родитеља који се крећу у друштвеној заједници",  рекла је министар Наталија Тривић .

Она је истакла да је веома  важно да свако појединачно и у свакој локалној заједници поштује мјере како бисмо ту рефлексију умањили што се тиче наставника и ученика који долазе у школе.

Нагласила је да у Српској има oкo 130.000 ученика основних и средњих школа и око 17.500 запослених.

Министарка Тривић је истакла да се у посљедњих шест мјесеци, откако се настава не одвија у самим школама, показало да дјеци недостаје социјални контакт са вршњацима и да то психосоцијално утиче на њихов раст и развој, подсјетивши да су и препоруке Уницефа биле да је важно да се настава организује у самим школама.

Директор ОШ "Змај Јова Јовановић" Дијана Богдановић честитала је ученицима и њиховим родитељима, те наставницима почетак нове школске године, нагласивши да је ова образовна установа спремно дочекала почетак нове школске године.

Додала је да школа има довољне количине средстава за хигијену које су обезбиједили Министарство просвјете и културе и Влада Српске, као и да су сви, од домара па до директора упознати са детаљима процедура уколико се деси случај заразе вирусом корона.​

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *