20/04/2021

Ћосић: „ПАРК ВЕЛИКАНА“

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, упутио је приједлог да Комисија за одређивање назива улица, тргова и насељених мјеста, скупштине општине Источно Ново Сарајево, усвоји Одлуку да нови парк у општини Источно Ново Сарајево, у обухвату регулационог плана „Центар 2“, добије назив „ПАРК ВЕЛИКАНА“.

У наставку вам доносимо образложење:

Као што је познато, у општини Источно Ново Сарајево је у току изградња новог градског парка са мноштвом спортских, рекреативних и забавних садржаја, уз планирање адекватног броја пјешачких стаза, зелених површина и високог и ниског растиња.

У смислу позиције у просторно-планској документацији општине Источно Ново Сарајево, парк се налази у централном дијелу обухвата регулационог плана „Центар 2“, тачно између улица Хиландарска и Дечанска. Простире се на површини од 12.500 метара квадратних, и у свом западном дијелу је наслоњен на паркинг простор који припада блоковима стамбених зграда у улици Хиландарска.

Радови на изградњи парка су почели у јесен 2019.године, када је предузеће „Водовод и канализација“ а.д. Источно Сарајево почело постављање кишне и фекалне канализације, те развој водоводне мреже. У истом том периоду, на бази јавних позива, проведених у складу са Законом о јавним набавкама у БиХ, општинска управа је у четири лота изабрала два извођача радова, предузећа ГП „Пут“ а.д. Источно Сарајево, и „Радис“ д.о.о. Источно Сарајево. Оба извођача су почетком 2020.године започели радове на изградњи фудбалског игралишта са вјештачком травом као подлогом, и припадајућим трибинама, затим два мини дјечија игралишта са справама за најмлађе, потом централни дио парка са мјестима за одмор, поплочаним простором и фонтаном, игралиште за улични баскет, игралиште за одбојку на пијеску, и поплочању централних и споредних пјешачких стаза.

У августу ове године, општинска управа је расписала јавни тендер за постављање јавне ЛЕД расвјете у парку, у складу са пројектном документацијом која се односи на адекватан број парковских стубова и расвјетних тијела. Такође, на основу пројектне документације, у септембру ће бити расписан јавни тендер за озелењавање парка, односно садњу високог и ниског растиња.

У општини Источно Ново Сарајево, односно у њеном урбаном дијелу, налазе се два парка. То су парк „Сунце“, између улица Стефана Немање и Карађорђева, који представља истинска „плућа“ урбаног дијела општине са мноштвом листопадних и зимзелених врста дрвећа, и градски парк „Гаврило Принцип“ који је изграђен 2014.године, и представља мјесто гдје велики број наших суграђана сваке животне доби проводи своје слободно вријеме у одмору и рекреацији.

Намјера општинске управе је да у урбаном дијелу наше општине, свако насеље, односно свако подручје дефинсано обухватом одређеног регулационог плана, има мјесто за одмор, рекреацију и шетњу. Водећи се овим плановима, дефинисана је позиција и садржаји у овом парку.

Имајући у виду да је изградња парка увелико у току, те да се његови поједини садржаји већ користе, планирано је да парк буде завршен и у потпуности у функцији до краја октобра ове године. Како парк још увијек нема назив, а потребно је одредити га, и учинити да буде препознатљив и упечатљив у општини Источно Ново Сарајево, али и шире, отвориле су се и позитивне дискусије које треба да допринесу одређивању назива парка. Најчешће су се у јавности појављивали приједлози везани за одређене историјске личности, уз њихову идентификацију, која би била и идентификација парка, оличену кроз централни споменик.

С обзиром да су наша и новија и даљња историја препуне знаменитих личности по којима је препозната општина Источно Ново Сарајево, град Источно Сарајево и цијела Република Српска, али и комплетно подручје на којем егзистира српски народ, и остали народи овог простора, мишљења сам да парк треба да понесе назив „ПАРК ВЕЛИКАНА“, и то на начин да би у њему на различитим мјестима био остављен простор за постаменте са бистама историјских личности које су у раличитим областима живота и различито вријеме утицале на напредак и развој, али и опстанак српског и осталих народа на овом простору.
Такође, приједог је да тренутно планирамо „локације“ за 11 бисти, од којих би 9 већ поставили и открили у периоду када парк буде завршен, а 2 преостану за неке нове знамените личности, уз могућност постављања нових додатних постамената и бисти у парку.

За ових 9 бисти, предлажем сљедеће историјске личности са објашњењем њиховог доприноса у историји српског, и осталих народа на овом простору:

1. Срђан Кнежевић
2. Др Миодраг Лазић
3. Патријарх Павле
4. Стеван Попов
5. Свети Сава
6. Алекса Шантић
7. Јован Дучић
8. Степан Степановић Степа и
9. Стака Скендерова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *